Ön vajon elkésett az utódlással?
Új könyv: Utódlási kalauz (nem csak) Átadóknak

Méltó átadással tegye föl élete munkájára a koronát. Ha alapítóként szeretné a cégutódlást értékvesztés nélkül, megnyugtatóan és a lehető legsimábban megoldani, akkor ezt a könyvet Önnek írtam.

 • Elkerülheti a cég értékvesztését, élete munkájának leépítését és felszámolását.

 • A döntéseket továbbra is Ön hozhatja meg és nem a körülmények alakítják.

 • Olyan formában élvezheti munkája gyümölcsét, ahogyan szeretné.

100-nál is több utódlási folyamattal kerültem kapcsolatba 2004 óta. Az ennek során szerzet tanácsadói tapasztalatot pároltuk le az Utódlási kalauz (nem csak) Átadóknak c. hiánypótló könyvbe.
Gyakorlati utódlási tapasztalatok a magyar piacról. A könyv segít, hogy saját folyamatát szervezettebbé és sikeresebbé tegye.

Elkéstem az utódlással?
Kérek egy példányt

Most kell foglalkoznom az utódlással?

Igen és minél hamarabb! Az utódlás megtervezésével csak elkésni lehet, túl korán elkezdeni nem.

Utódlási szempontból kétfajta tulajdonos van:

 • Aki foglalkozik az utódlással,

 • Akivel az utódlás foglalkozik.

Aki nem tervezi meg a saját folyamatát, annak valamilyen kényszerítő körülmény kicsavarja kezéből az irányítást. Minél többet vár, annál jobban szűkülnek a reális lehetőségek, kevesebb idő marad utódot találni, eladás esetén sietősebb a tranzakció.
Ha az utódlás valamilyen formában elkerülhetetlen, de a kivárás miatt már kényszerpályára került, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a végeredmény tetszeni fog Önnek, ha Önnek kiemelkedően fontos, hogy a folyamatokat Ön irányítsa.
Ezért kell időben lépni.

Időben lépek

“Szerintem az én utódlási folyamatom megoldhatatlan”

Az Ön cége egyedi, de a problémája nem az.

Nézzük meg, általában milyen lehetőségeket gondol végig egy alapító.
Az utódlásban érintett vállalkozói réteg többnyire a rendszerváltás környékén alapított céget. Ők a 2008-as válság környékén gondolkoztak el először azon, hogy idővel átadják a céget valakinek. Ha ez Önre is vonatkozik, akkor valószínűleg talpon maradt a cég. A recesszió kb. 20 év vállalkozói lét után rádöbbentette arra, hogy talán a következő válságot sem kedve, sem ereje nem lesz cégvezetőként menedzselnie.
Az első kísérlet általában a feladatok leadása, mert nem a tulajdonjogból lesz elege valakinek, hanem a napi darálóból.

Ki vegye át a céget?

 • Valamelyik gyerek, vagy egy rokon. Probléma lehet, ha egyik gyerek sem akarja a cégvezetést, vagy hosszú évek tanítása után sem alkalmas rá.

 • Egy kolléga. Kiváló szakemberek, viszont jó eséllyel nem vállalkozónak valók, mert akkor most nem Önnél dolgoznának, hanem a saját cégüket építenék.

 • Kívülről jött profi menedzser. Általában ez a legnehezebb, mert az utódlási folyamat eleve meglévő nehézségeire rakódik a menedzser felkutatása, a bizalom kiépülése és egy hosszú megismerkedési és betanulási fázis.

Ha az alapító nem tud a napi feladatokból kiszállni, akkor felmerül a cégeladás gondolata. Aztán csinálja tovább, aki akarja.

De mennyit ér az Ön cége?

Ezt meghatározni még ezzel foglalkozó szakembereknek is nehéz, az érzelmileg elfogult alapítónak pedig szinte lehetetlen. Szakmai alapon alakul ki egy összeg, ami kevesebb, mint amit a tulajdonos remélt. De sajnos a piacot nem érdekli, hogy 25 évig szívét-lelkét beletette, kötődik hozzá, illetve az életszínvonalát is a cég finanszírozta.

Mennyit ér a cég, ha Ön kiszáll belőle?

Sok vállalatnál az alapító tudása, kapcsolati tőkéje és menedzsmentstílusa az, ami összetartja és értékessé teszi a céget. Lehet, hogy egy alapítóval 400 millió forintra taksált cég nélküle csak a töredékét érné, hiszen épp a legértékesebb elem, az egészet egyben tartó kötőanyag szállna ki az eladással.

Eladhatatlan a cége?

Lehet, hogy nyereséges, értékes, az alapító nélkül is működne és van benne növekedési potenciál, mégsem remélhet vevőt. A 100-300 milliós cégek tipikus helyzete, hogy keresleti vákuumban találják magukat: néhány tízmillióból nem lehet megvenni a céget, mert többet ér. Akinek pedig megvan a vételárra való, az már be tud vonni további tőkét (hitel, befektető, tulajdonostárs), hogy vegyen egy még nagyobb céget.

Ha nem sikerül eladni, akkor hogyan tovább?

Felmerül a lépcsőzetes leépítés: a tulajdonos megtartja azokat a megbízásokat, amelyeket továbbra is szívesen csinál, közben szép lassan leépíti az ügyfélkört, a dolgozói létszámot és az alvállalkozókat. Kedvtől, erőtől és ízléstől függően dolgozik élete végéig, vagy végelszámolja a céget.
Ez már egy kényszermegoldás. Nem kényelmes, nem szerencsés, nem gyümölcsöző és még fájdalmas is lerombolni azt, amiben 25 év munkája van benne.

A jó hírem az, hogy az utódlási kérdés megnyugtató rendezése kizárólag a szándékon és a kitartáson múlik. 100+ utódlási folyamattal a hátam mögött mondhatom: még a lehetetlen utódlási helyzetben is találhatunk olyan kompromisszumot, ami sokkal jobb, mint a kényszerpálya.
A rossz hírem az, hogy az utódlás sokszor iszonyú nehéz.

Mire egy alapító eljut oda, hogy kedve ellenére is viszi tovább a cégét, addigra eltelhet 5-10 év is, ő maga pedig valószínűleg frusztrált lesz. Már hallani sem akar az utódlásról: hosszú évek mentek el rá és kikezdte az idegrendszerét is, és inkább elkönyveli a dolgot megoldhatatlannak.
Viszont a lemondás és a kényszerpályán lavírozás minden vállalkozótól idegen. Igen, lehet, hogy eltelt 10 év és nincs megoldva, de ettől még muszáj megoldani valahogy.

Kérek egy Utódlási Kalauzt

Ezért nehezebb az utódlás, mint megmászni a Himaláját

Valószínűleg cége, és Ön is, most először néz szembe az utódlás kihívásaival. Ha többgenerációs családi cég átadására készül, akkor is maximum két ujjon megszámolható korábbi átadás-átvételről beszélhetünk.
Ez azt jelenti, hogy nincsenek kitaposott ösvények, bevált tapasztalatok és biztonságos útvonalak.

Ezzel szemben a Himaláját 4000-nél is többen mászták már meg. Természetesen továbbra is életveszélyes és emberfelettien nehéz 8848 méter magasra feljutni, de már vannak jól bejáratott útvonalak, csúcstechnológiás felszerelés és kialakult a know-how. Ma már túrákat szerveznek rá.
Ön viszont úgy érzi, hogy cégének utódlása egy olyan hegycsúcs, amelyre senki nem mászott még föl. Nem csoda, hogy egy utódlási folyamat nem pár napos akció, hanem akár 5-10 évig húzódó lépések sorozata.

Az Utódlási kalauz az a könyv, ami megmutatja a lehetséges „túraútvonalakat”, átveszi a „szerszámkészletet” és bemutatja a lehetséges kimeneteleket. Ahogyan a Mount Everestet sem lehet felkészülés nélkül megmászni, úgy az utódlásra is a lehető legjobban föl kell készülni. Minden mást felelőtlenségnek és szerencselovaglásnak tartok.

“Ez a könyv nem mondja meg, hogy merre menjen, de megmutatja, hogy merre mehet”

Tanácsadóként segítek Önhöz hasonló cégvezetőket az utódlási folyamataik megnyugtató végigvitelében. Nem dolgom, hogy megmondjam Önnek, hogyan döntsön. A szerepem, hogy az összes lehetőséget vázoljam, még azokat is, amelyekre talán nem is gondolt.

Ez a könyv döntéselőkészítő anyag, hogy megalapozottan és információktól magabiztosan vághasson bele az utódlási folyamatba.

Az Utódlási kalauz (nem csak) Átvevőknek c. könyv segít Önnek:

 • Elkerülni a több tucat magyar vállalkozótárs sikeres és sikertelen utódlási folyamata során látott típushibákat .

 • Megérteni az utódlási folyamat összes résztvevőjének gondolkodását. Így jobb tárgyalási pozícióba kerülhet, mert mindig tudni fogja, hogy nagyjából mit szeretne elérni az asztal másik felén ülő partnere.

 • Részletesen megismeri a hatékony utódlás forgatókönyvét. Akár saját maga intézi, akár tanácsadót von be hozzá, ez a kalauz segít a stratégia kialakításában.

 • Jó eséllyel éveket spórol meg azzal, hogy hamarabb megismeri a lehetőségeket, zsákutcákat, hibákat, az érintettek gondolkodásmódját, a cégeladás magyar sajátosságait, az utód betanításának nehézségeit, a feladatokat, a kihívásokat, és nagyjából mindent, ami egy könyvbe belefért.

 • Megtalálni azt, hogy mit is szeretne kihozni az utódlásból, mi az Önnek ideális végeredmény.

Kérek egy példányt

Ez a könyv nem azt mondja, amit Ön hallani szeretne, hanem amit hallania kell!

Utódlási tanácsadóként abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy a legnagyobb cégvezetőknek se legyek „bólogató Jánosa” – és ezzel felelősségem teljes tudatában mindvégig élek.

A könyvben olvasható legapróbb írásjel is azt a célt szolgálja, hogy az Ön utódlási folyamata hatékonyabb legyen.

Formailag ez egy könyv, valójában életminőség javító eszköznek tartom. Az Utódlási kalauz (nem csak) Átadónak képes csökkenteni az utódlás stresszét, ami az információhiányból fakad. Megnyugtat, mert lehetséges és reális megoldásokat vázol, és méltóságot ad, mert segít, hogy az utódlásban is az történjen, amit Ön szeretne.

300 évnyi utódlási tapasztalat egyetlen könyvben

A könyv olvasása után azt fogja érezni, hogy az utódlás témakörében „mintha már mindent hallott volna”.

Ez azért lehetséges, mert 2004 óta több mint 60 utódlási folyamattal kerültem kapcsolatba. Ezek egy része megbízás, más része csak rálátás. Mindezt kiegészítettem még 30-40 sikeresen vagy sikertelenül lefolytatott folyamat megismerésével, miközben a könyvet írtam. Tehát jelenleg 100 körül áll a mutató.

Ha egy utódlási folyamat átlagosan csak 3 évig tart (szerintem messze alábecsült érték), akkor a könyvben szereplő következtetések és folyamat bemutatások 300 évnyi utódlási tapasztalat gyümölcsei. 50 év aktív munkával számolva és feltételezve, hogy csak az utódlással foglalkozunk, akkor 6 életre lenne szükség ahhoz, hogy a könyvben szereplő tapasztalatot megszerezzük. A valóságban Önnek a saját utódlási folyamatára van körülbelül 3-10 éve, úgy hogy nem kizárólag ezzel foglalkozik.

Nem azt állítom, hogy a tapasztalatot könnyebb könyvben megszerezni.

Azt állítom, hogy a könyv az egyetlen opció!

Legalábbis ha ennyi tapasztalatot szeretne összegyűjteni az utódlásról.

Miért is ne szeretne? A cég egy élet munkája, az önmegvalósításunk eszenciája. Ezért kelünk fel sokszor utálatosan korán, ezért égetjük a gyertyát éjszakákon át, ezért hajtunk, ezért álmodunk, ezért kockáztatunk, ezért ég a szent őrület lángja a szemünkben, amit csak a vállalkozók értenek meg igazán. És ezért látott minket kevesebbet a családunk.

Vallom, hogy önmagunkkal, a családunkkal, a barátainkkal és a munkatársainkkal szemben is alapvető kötelességünk, hogy az utódlási folyamatunkat úgy kezdjük el, hogy a lehető legtöbb információt, tapasztalatot és megoldási lehetőséget megszereztünk. Ha elkótyavetyéljük a céget, akkor hogyan igazoljuk magunknak és a szeretteinknek az elmúlt 25 évet? Jogosan vetnék a szemünkre azt, hogy na lám, mégsem volt olyan fontos.

Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy egy leendő professzionálisan végigvitt utódlási folyamat legelső lépése lehessen, amelynek során a cég megtartja az értékét, az Ön elképzelései érvényesülnek és végül bárki szemébe nézve azt tudja mondani: igen, a lezárást is profin csináltam, mert vállalkozó vagyok és nem érem be kevesebbel. És a bárkibe beleértem az Ön tükörképét is.

Csináljuk profin, kérek egy példányt

Önnek való ez a könyv?

Ha alapítóként, vagy több generációs cég aktuális átadójaként egy utódlási folyamat előtt áll, vagy már épp nyakig benne van, akkor az Utódlási kalauz (nem csak) Átadóknak c. tapasztalatcsokor segít abban, hogy a folyamat a lehető legkönnyebb, legsimább és legjobb végeredményű legyen.

Ha az alábbiak közül bármelyik igaz, akkor a könyv kifejezetten Önnek szól:

 • Sem a gyerekei, sem az unokái nem akarják átvenni a családi céget.

 • 2-3 év múlva már csak az eddigi munkája gyümölcseit szeretné élvezni.

 • Még nem tudja, hogy ki fogja vezeti a cégét 3-5-10 év múlva.

 • A cégében nincs senki, aki kész, képes és akarja is átvenni a céget.

 • Elmúlt 65 éves, és még mindig napi 10 órát dolgozik a cégben, de már nem esik jól.

 • Az életkorától függetlenül már szeretne egy kicsit hátrébb lépni a cége életében.

 • Elfáradt és egy más életformára vágyik 25-30 év vállalkozói lét után.

 • Már belevágott az utódlásba, de nem halad, vagy nem úgy, ahogy Ön szeretné.

Kérek egy példányt

Azért írtam meg a könyvet, hogy ne a saját cégén fizesse meg a tanulópénzt

1995 óta foglalkozom szervezetfejlesztéssel, vezetési tanácsadással és coachinggal, előtte a bankszektorban töltöttem el pár évet. 2003 óta a Salzmann & Partners céget építem, így első kézből tapasztalhatom a cégalapítás és -vezetés kihívásait.

2004 óta több mint 100 utódlási esetet láthattam testközelből. A könyv írása során a szám 100 fölé emelkedett. Tanácsadó kollégáim tapasztalatait is beleépítettem a könyvbe, illetve felkerestem olyan cégeket, akik sikeresen, vagy sikertelenül menedzselték az átadás-átvételt.

A legkomolyabb tanulságokat a kevésbé sikeres esetek, vagy el sem induló folyamatok hozták. Senkinek nem kívánom, hogy a saját cégén fizesse meg a tanulópénzt, mert az annál jóval többet ér. Többek közt ez is motivált a könyv megírása során. A könyv néhány ezer forintos tétel, a tanácsadó felkérése százezres nagyságrendű befektetés, de mindkettő eltörpül egy értékvesztett, áron alul eladott vagy épp kényszerből felszámolt cég mellett.

Kérek egy példányt

Ezt mondták a könyvről

„Az Utódlási Kalauzt érdemes lenne receptre felírni minden Átadónak.”

Ferling József, a FERLING Kft. alapítója és (újra) ügyvezető igazgatója

„Amikor elkezdtem a kézirat olvasását, meglepve tapasztaltam, hogy akár én is írhattam volna ezt a könyvet! A gondolatok kifejtésének logikája, a lehetséges esetek feltételezése, a tulajdonosi következtések felsorolása és a MEGOLDÁSI LEHETŐSĖGEK taglalása, mind-mind arra emlékeztetett, hogy én hogyan tettem meg ezt a rögös utat!
Aki a könyvet elolvassa, az meggyőződhet arról is, hogy Salzmann Zoltán körültekintő, felkészült, és nem utolsó sorban gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező valódi SZAKÉRTŐ!
Nem csak a könyv olvasását, hanem a szerző tanácsadó és koordináló (karmesteri) munkájának igénybe vételét is ajánlom! Meg fogja érni!!!”

Schiller Péter, a Schiller Autó Család (volt) tulajdonosa

„Magyar szerző, hazai tapasztalattal, magyar vállalkozóknak írta. Szókimondó, de tárgyilagosan kezeli a problémákat. Kellően kemény, de nem sértő, hanem megoldásközpontú. Ajánlom minden kkv tulajdonosnak, vezetőnek, kortól és vállalkozási tapasztalattól függetlenül!”

Pekárik János, PMT Szerszámgép Kft. alapító tulajdonosa, akinek negyedszerre sikerült megoldania az utódlást

„Amikor felkérést kaptam a könyvajánló elkészítésére, kicsit aggódtam a határidő miatt, hiszen mégis csak nyolcvan oldal kéziratról volt szó. De aztán elkezdtem olvasni, és … nem tudtam letenni. Az, amit olvastam – újszerű megvilágításban és stílusban – olyan világosan foglalta össze a címben foglalt mondanivalót, amivel hosszú szakmai pályafutásom alatt még nem találkoztam. Objektív szakmai elemzések, érdekfeszítő okfejtések és az álláspontok világos összesítése. Bár a szerző konkrét tanácsot nem ad – hiszen nem is adhat – de ha valaki figyelmesen olvassa a szöveget, ráismerhet saját gondjaira és kialakíthatja a neki legmegfelelőbb megoldást. Kötelezővé tenném mindenkinek, aki szembe akar nézni az utódlás kérdésével.”

Dr. Berendi Péter, a Roland Divatház alapító tulajdonosa, a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete alelnöke

„Mindenkinek, aki már cégutódláson gondolkodik, vagy még nem, ajánlom ezt a széleskörű ismereteket nyújtó könyvet.”

Novákné Gergely Vera, ügyvezető, MediLine Cégcsoport

“Pragmatikus megközelítés, strukturált, bizonyítottan kipróbált és validált keretrendszer, mely nem csak hasznos, hanem humorba ágyazott praktikus tanácsokkal színesített, üdítő olvasmány is minden utódlásban érintett fél számára.”

Jenei Kinga - Thomson-Reuters

“Bőséges hazai tapasztalat alapján olvasmányosan megírt könyv, mely számos valós példát említve vezet végig az Utódlás legfontosabb témakörein. A könyv őszintesége néhányaknak szívbemarkoló lehet, de pont ettől lesz izgalmas az utódlás kérdéskörében érintett minden KKV vezető számára.”

Endrődi András - ügyvezető - Concord MB Partners

“Szívesen lennék átadó egy Zoltán által támogatott utódlási projektben.”

Boros Zsófi - Gondolás Képzési Központ - Békéscsaba

“A könyv kiváló meglátásokkal, újszerű megközelítésekkel, logikus és józan gondolkodásmóddal igyekszik segíteni és tanácsot adni minden Olvasónak.”

Liszenkó Tamás – Biznee.com

“A könyv érdekfeszítően járja körül az utódlás témakörét. Különleges szemszögből tekinti át a területet, egyedi látásmódja inspiráló. Azok közé a könyvek közé tartozik, amelyet fejezetről fejezetre egyre kíváncsibban olvasol végig. Csak ajánlani tudom mindazoknak, akiknek saját cégük van, és azt tervezetten szeretnék átadni.”

Punyi Attila - Xeno-Trade Kft.
Elolvasom a recenziót

Bepillantás a könyvbe

Rendelje meg az Utódlási kalauz (nem csak) Átadóknak c. könyvet – és legyen Öné a következő utódlási sikersztori

Töltse ki az alábbi űrlapot, amikor meghozta a döntést, hogy az utódlási folyamatát e könyv segítségével megerősíti. A könyv ára 4990 Ft, a postaköltséget Magyarországon belül én állom.

Irodánk címe: Budapest Mészáros utca 24.
Telefon: +36-30-983-3268
Email: salzmann.zoltan@salzmannandpartners.hu

Irodánk címe: Budapest Mészáros utca 24.
Telefon: +36-30-983-3268
Email: salzmann.zoltan@salzmannandpartners.hu