Az első szempont nagyon profán: az idő sajnos nem nekünk dolgozik. Bocsánat a nyers szavakért, de érdemes szembesülni vele, hogy a hirtelen halál vagy a lassú öregség mindenkit elér. Még a vállalkozókat is, pedig ők sok szempontból kivételek. Hosszú öregség vagy hirtelen halál kérdésekben még egy vállalkozónak sincs módja választani, legalábbis elég limitáltak a lehetőségek. Az utódlást addig érdemes rendezni, amíg nagy valószínűséggel befolyásolni tudjuk a dolgot, mert ha már nem, azt az öröklés kategóriába soroljuk.

A másik szempont, hogy az idő múlásával óriási az értékvesztés kockázata, nem csak egyéni, hanem családi, közösségi és társadalmi szinten is. Egy cég még ma is az egyik legjobb pénztermelő eszköz, hiszen egy jó cég jobban jövedelmez, mint a bankbetét, az arany, vagy esetleg a műtárgy. Van úgy, hogy lehet valamit kezdeni egy veszteséges céggel, de eladni nehézkes, átadni meg bizonytalan. A bizonytalan cég sokkal gyorsabban veszít az értékéből, mint a készpénz, az arany vagy a műtárgy. Ha egy kisebb cégnél elkezdődik a bizonytalanság és elmegy két kulcsdolgozó vagy három nagy ügyfél, már akár a rolót is le lehet húzni. Volt, nincs cégérték. Érték alatt nem csak anyagi, hanem eszmei és érzelmi értéket is értek, ami szintén nem mellékes. Egy milliárdos forgalmú ügyfelem lánya fogalmazta meg, hogy ő a cég 30 %-át kapta az apukája helyett. Nyilván van, aki ennyiért elcserélné az édesapját, de ez mindenkinek egyéni és akkor még nem beszéltünk a dolgozókról, a beszállítókról vagy az ügyfelekről. Arról pedig már csak nagyon röviden ejtenék szót, hogy általában sokkal kevesebb energia kell valaminek a megtartásához, mint a felépítéséhez. Tehát veszni hagyni egy jól működő céget, nagy könnyelműség.

A harmadik ok, ami miatt érdemes komolyan foglalkozni az utódlás kérdésével, az az, hogy ritkán van mód kétszeri próbálkozásra. Még idegen esetében is, de saját családban meg még inkább. Szóval, mielőtt az ember nekiáll az utódlási folyamatnak, érdemes azt alaposan és körültekintően körüljárni, hogy az ember ne abba a kétharmadba tartozzon, akinek nem sikerül.

Irodánk címe: Budapest Mészáros utca 24.
Telefon: +36-30-983-3268
Email: salzmann.zoltan@salzmannandpartners.hu