Egy utódlási folyamat időszükséglete két dologtól függ.

  • Mekkora a kiinduló és az elvárt végállapot közötti különbség, azaz várhatóan hány lépést kell végigjárni. Olyan cégben,  ahol már van egy jól működő menedzsment, ami az utódlás után is marad, ezzel a területtel jóval kevesebbet kell foglalkozni. A tulajdonostól függetlenül is jól működő K+F részleg esetén pedig valószínűleg kevesebb munka lesz a szakmai kérdésekkel.

  • Egy lépés megtétele mennyi időt, energiát igényel. Azon cégek esetében ahol a változás mindennapos és a munkahelyi kultúra része, a változások gyorsabban levezényelhetők, mint ott, ahol a cégkultúra az állandóságra épül.

Ha feltételezzük, hogy egy-egy kis lépés megvalósítására egy-egy nap elegendő (a gyakorlatban inkább több), akkor az utódlási folyamat elméleti időminimuma kb. egy év lesz. Szerintem ennél kevesebb idő alatt a feladat még elvileg sem végezhető el jól. Különösen olyan klasszikus vállalkozó esetében, aki mindent egyedül csinál és ebből a helyzetből szeretné megoldani az utódlást. Kérdés, hogy aki nem szán legalább egy évet az utódlási projektre, érdemes-e egyáltalán belevágnia. Ha mégis muszáj, akkor fel kell készülni arra, hogy az utódlás utáni első év döcögős lesz.

Ha szeretné tudni, hogy az Ön esetében mit érdemes csinálni, merre érdemes indulni, akkor javaslom, hogy válaszolja meg a honlapon található döntési fa kérdéseit. Segítségével sokkal jobban fogja látni, hogy hol tart most és merre érdemes indulni, így rengeteg időt és pénzt spórolhat meg magának és családjának.

Utódlási kérdőív átadóknak

Irodánk címe: Budapest Mészáros utca 24.
Telefon: +36-30-983-3268
Email: salzmann.zoltan@salzmannandpartners.hu