Hol tart a magyarországi utódlási helyzet?

És milyen hatással van ez konkrétan az Ön terveire?

Ezt az összefoglalót leginkább azoknak érdemes elolvasni, akiket az utódlás kérdése már nagyon foglalkoztat, és a jelen hektikus körülmények ellenére mihamarabb szeretnének valamiféle megoldást találni a saját cégük jövőjével kapcsolatban.

Járvány nélkül sem egyszerű áttekinteni a problémát

Nehéz helyzetben vannak azok az alapítók, akiknek a cégutódlásról rövidtávon kell dönteniük, hiszen a „piacon” több egymással ellentétes, különböző (üzleti és földrajzi) területen és időtávon ható, a különböző méretű és tevékenységű cégeket eltérően érintő trend érvényesül, ráadásul számos tényező van, ami legyünk őszinték némiképpen „eltéríti” a piac normálisnak gondolt működését, és itt leginkább a ragályhelyzetre gondolok.

Mindezek alapján kitalálni vagy kiválasztani a saját cégre leginkább megfelelő utódlási megoldást nem egyszerű, de talán az alábbi cikk segít az eligazodásban, vagy legalább az elindulásban.

Kivárás vagy cselekvés?

Nem csak saját ügyfeleim számán, de az Utódlási Kalauz c. könyv https://salzmannandpartners.hu/utodlasi-kalauz-konyv/ iránti érdeklődésen is érzékelem, hogy a március közepi azonnali és teljes beszakadás után augusztusra újra számos helyen előkerült a cégutódlás addig halogatott kérdése.

Ugyanakkor azt is érzékelem, hogy az un. második hullám, megint sokakat tol a kivárás irányába, hiszen szinte senki sem tudja, mi várható. Ezen talán némiképp segít, hogy egyre nyilvánvalóbb a covid kapcsán érzékelhető kormányzati szándék, mely röviden úgy foglalható össze, hogy „Nem fogjuk még egyszer bezárni az országot!”.

Minél tovább vár, annál kevesebb ideje marad az ideális megoldásra

Jóllehet több tanácsadó ismerősöm is csak a következő 2-3 évben várja az átadandó cégek számának drasztikus növekedését, tapasztalatom szerint már most is százával vannak átadásra váró, vagy abban gondolkozó cégek az országban, jóllehet szándékuk nem feltétlen ismert, még a közvetlen környezetükben sem, nem hogy a szélesebb üzleti körökben.

Egyetértek azzal, hogy nőni fog az átadásra váró (és főleg az arra aktívan készülő) cégek száma, de én még inkább arra számítok, hogy a megoldás lesz egyre sürgetőbb azok számára, akik már ma is (vagy már év elején is, vagy már évek óta) gondolkoztak a cégutódláson, bár eddig még sajnálatos módon nem tettek lépéseket a megoldás irányába. Ők minél tovább halasztják a kezdést, annál kevesebb idejük lesz egy ideális lehetőség megtalálására vagy akár kialakítására.

Egyedül nem megy

Érzékelésem szerint a legtöbb alapító/átadó még mindig azt gondolja, hogy az utódlás megoldódik a saját (pro)aktivitása nélkül is, elég figyelni a lehetőségeket és az majd jönni fog. (Persze ha egy a témába vágó könyv – pl. az Utódlási Kalauz – vagy egy tanácsadó megjelenése is lehetőség, akkor igazuk van. ☺)

Néhány pozitív példa ugyanis sajnos nem jelent általános megoldást. Ugyanakkor saját ügyfeleim többségén azt látom, hogy sokan eredményesen alakítják a lehetőségeket, ha már tudják mit is akarnak pontosan.

Kinek könnyebb? Vidék vs. Budapest

Földrajzi tekintetben a legtöbb átadásra váró cég nyilvánvalóan Budapesten és környékén van, de azt látom, hogy összesen több cég keres megoldást vidéken, mint Budapesten. Számolni kell továbbá a következő trendekkel:

  • a budapesti átvevő jelöltek gyakorlatilag szakmai és pénzügyi igényeik/adottságaik szerint válogathatnak megfelelőnek tűnő cégek között;

  • a vidékiek kisebb felhozatalból kell válasszanak, különösen, ha helyben, és nagyobb céget akarnak átvenni;

  • vidéken mintha több családban lenne nyitott a fiatal korosztály az átvételre, mint Budapesten: ebben alighanem a családi cégen túli egyéb lehetőségek számának és minőségének is van jelentősége, hiszen Budapesten több és jobb egyéb állás, vagy munka lehetőségből lehet válogatni, mint vidéken;

  • ez indirekt formában talán azt is jelenti, hogy ha egy vidéki cég nem talál magának „átvevőt” saját pátriájában, akkor bizony nagyon megnehezedik a helyzete, mert a társadalmi mobilitás Magyarországon, bizony továbbra sem erős.

Az utánpótláson is múlik

Meglátásom szerint a cégutódlások jelenleg legkorlátosabb erőforrása, a tényleg potens, és tényleg vállalkozni szándékozó átvevő jelöltek száma és affinitása, hiszen belátható, hogy most (a ki tudja hányadik hullám előtt, közben vagy után) átvenni egy vállalkozást, nem minden szempontból ideális.

Rövid távon ezért nem is számítok arra, hogy az alkalmazotti szférából nagy számban lépnek át vállalkozójelöltek a vállalkozás világába. Maradnak tehát azok a már vállalkozó fiatalok, akiket a covid nem meggyengített, hanem megerősített, de hogy belőlük mennyi van, azt én sem tudom. Az biztos, hogy elég nem lesz, tehát az igazán jókra, érdemes mihamarabb „lecsapni”.

Némi reményre ad okot, hogy az ingatlanbefektetések hozamának várható csökkenésével (áfa növekedés és bérleti díjak csökkenése), talán egyre többen gondolkoznak el azon, hogy fölös pénzüket inkább egy működő cégbe, és ne lakásba fektessék, jóllehet a kockázat összehasonlíthatatlanul nagyobb, főleg ha a pénzes delikvens maga nem feltétlen akarja vezetni az átveendő céget.

Akinek érdemes rövid távon lépni

Meglátásom szerint jelenleg, rövid távon (10-18 hónap) reális megoldása az utódlásra annak van, akinek van a családjában vagy a cégében egy olyan fiatal vezető, aki kész, képes és akarja is átvenni a cég irányítását, vagy legalábbis a napi operatív vezetést.

Akinek ilyen nincs a tarsolyában, annak érdemes akár aktív keresést indítani, vagy alternatív megoldást keresni, mert a saját maga által hozott átvevőjelölt nélkül az utódlás bár nem lehetetlen, de sokkal nehézkesebb, még akkor is, ha nálam rendszeresen megjelennek cégátvétel iránt érdeklődő fiatalok.

Sajnos azt is tudomásul kell venni, hogy az utódlás megoldásában az esetleges átvevő megtalálása is csak az első lépések egyike, hiszen vele megegyezni is meg kell tudni.

Ha valóban lépne…

Amennyiben Ön még az idén szeretne előrelépni a cégutódlás kérdésében, kérje Ön is a Salzmann perceket: hívjon most a +36-30-9833-268-as telefonszámon, vagy írjon a következő e-mail címre: salzmann.zoltan@salzmannandpartners.hu

Salzmann Zoltán – utódlási tanácsadó

Salzmann & Partners Vezetési Tanácsadó 2020.10.07.