Az alábbi nyolc pont, ahogy azt a cím is jelzi, a jezsuitáktól származik. Ezzel együtt ez nem a rend valamiféle hivatalos döntés előkészítő eszköze, hanem inkább egyfajta szempontrendszer együttes, mely rámutat egy több mint fél évszázados szervezet tapasztalataira, továbblép az egyszerű materiális szempontokon és az ember életét és döntéseit egy magasabb, spirituális szintre helyezi.

Talán éppen ezért a nyolc pont inkább magánéleti vagy személyes döntésekben (pl. munkahelyváltás) lehet megfontolandó, mintsem beruházási, vagy üzletpolitikai kérdésekben. Az egyes kérdéskörökön belül több kérdés is feltehető, függően a helyzettől vagy a kérdező habitusától.

  • Nézzed meg álmaidat és vágyaidat! Hova húznak? Mit szeretnél igazán? Mi az, ami nem csak jó lenne, hanem amire IGAZÁN vágysz?
  • Ismerd meg a talentumaidat! Miben vannak képességeid, erősségeid? Mi az, amire építhetsz? Miben vagy jó? Miben vagy igazán jó? És miben vagy KIVÁLÓ?
  • Kérdezd meg magad: hol van rám szükség? A világ szorultsága, Isten hívása. Vajon hol vennék igazán hasznodat? Hol nincs más, vagy hol vannak kevesen, akik beállhatnának a sorba, akik elvégezhetnék a MUNKÁT, képviselhetnék az ÜGYET? Vajon mi az a feladat, amit Te tudsz a legjobban elvégezni? Amire Neked vannak a legjobb adottságaid?
  • Dolgozz ki alternatívákat! Milyen lehetőségek vannak? Az „igen”-en és a „nem”-en kívül még számos más lehetőség is van. Ne dönts hirtelen vagy kapkodva! Nem kell MINDIG, MINDENT, EGYSZERRE eldönteni.
  • Kérj tanácsot! Kérdezd meg azokat, amik már voltak hasonló helyzetben, vagy akiknek a szavára sokat adsz. Kérdezz meg barátokat és „ellenségeket” is. Ők nem kertelnek. Halljad meg a tanácsot, még ha kéretlen is!
  • Légy őszinte (minimum) saját magaddal szemben! Magadat semmiképpen se ámítsad! Nézz szembe az igazsággal, még ha fájdalmas is.
  • Figyelj az eszedre, de a szívedre is! És fordítva! Melyik mit mond? Mi közöttük a különbség? Melyik van közelebb hozzád? Melyik tölt el jobb érzéssel?
  • Dönts! A nem döntés is döntés, de az nem a TE döntésed.