A problémák kapcsán az egyik elsőként felmerülő kérdés, hogy mit is csináljunk a problémával, miután felmerült? Az alapkérdés majdnem mindig az, hogy akarjuk-e megoldani, vagy elég kezelni a helyzetet.

Bár én magam személy szerint szeretek csak egyszer foglalkozni egy kérdéssel, magam is be kell lássam, hogy ez nem mindig lehetséges. Annak érdekében, hogy érdemben tudjunk dönteni arról, hogy elég-e kezelni egy problémát, vagy azonnal meg akarjuk oldani, a következőket érdemes figyelembe venni.

  • Nincsen olyan probléma, ami nem oldható meg egyszer és mindenkorra. Minden problémának van tehát elvi megoldása, sok esetben akár több is. Ugyanakkor természetesen sokszor elképzelhető, hogy a végleges megoldás olyan típusú, vagy olyan mennyiségű erőforrást igényel, ami egyszerűen nem áll a rendelkezésünkre.
  • Bizonyos típusú problémákkal meg kell tanuljunk együtt élni (akár az üzleti akár a magánéletben), mert a rendelkezésünkre álló keretek között (pl. erőforrások) gyakorlatilag nem oldhatók meg végleges formában.
  • A probléma egyszeri megoldásához mindig több (sokszor nagyságrendekkel több) erőforrás szükséges, mint az aktuális kezeléshez. Azaz, ha éppen szűkében vagyunk az erőforrásoknak, de gyorsan szeretnénk valamiféle eredményt, akkor érdemes a kezelés felé kacsingatni.
  • Egy probléma folyamatos kezeléséhez (összességében) mindig több erőforrás szükséges, mint az egyszeri megoldáshoz. Azaz, ha a kérdéssel nem akarunk folyamatosan foglalkozni, vagy minimalizálni szeretnénk a probléma megoldására szánt erőforrásokat, akkor mihamarabb kezdjünk neki a megoldásnak.
  • Van probléma, amit megold az idő. Csak eleget kell várni. Kérdés, van-e annyi időnk, hogy kivárjuk, amíg a csillagok állása megfelelő lesz? Ilyen szempontból, pl. Katolikus Egyház, a maga kétezer éves történetével nyilván egészen máshogy szemléli az akár társadalmi szintű változásokat, mint egy konkrét üzleti lehetőségre rástartoló cég.
  • A megoldásoknak éppen úgy van elévülési idejük, mint a problémáknak. Az a megoldás, amit ma kitalálunk, az nem biztos, hogy holnap is elégséges. Erős példával, ha ma nem vágják le az elfagyott kisujjamat, akkor holnap lehet, már az egész kézfejem rámegy.
  • A problémák minden egyes újbóli előkerülése általában erősebb formában jelentkezik. Azaz, ha csak kezeltünk valamit, számíthatunk arra, hogy amikor legközelebb előkerül, akkor nagyobb feladat lesz kezelni, nem is beszélve a megoldásról.
  • Ha a véglegesen megoldottnak gondolt problémák újra előkerülnek, forduljunk vezetési tanácsadóhoz!