“Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok!” /Kazinczy Ferenc/

Elöljáróban szeretnék tisztázni néhány alapfogalmat. A döntések kapcsán mindenképpen különbséget kell tenni maga a döntés és a döntés előkészítése között.

  • A döntés két vagy többesélyes helyzetben az egyik lehetőség kiválasztása. (Valamilyen algoritmus szerint, amely algoritmus nagyon sokféle lehet és többek között ezen algoritmus kiválasztásában is segíthet egy vezetési tanácsadó)
  • A döntés előkészítés, a döntés meghozatalához szükséges szempontok feltérképezése, az alternatívák kidolgozása és az ezek között való eligazodás folyamata. Sokszor ide tartozik magának a döntési algoritmusnak a kialakítása is. Pl. egy olimpiai kvalifikáció kialakítása.

A tiszta beszéd érdekében szintén különbséget kell tenni a döntés eredménye és a döntés folyamata között.
A döntés eredménye az a helyzet, ami a döntés következtében előáll. Az, hogy ez jó vagy nem az sok esetben csak később derül ki, akár csak évek múlva.

A döntés folyamata (algoritmusa) az a lépéssorozat, amely során a különböző lehetőségek közül az egyik kiválik, mint megoldási lehetőség. Ez különböző lehet (tikos, nyílt, egyéni, csoportos, egyszeri folyamatos), ami akár önmagában is befolyással lehet a döntésre. A folyamat akkor zárul le, amikor a döntés megszületik. A különbségre jó példa a Pápa és az USA elnökválasztás különbsége.

  • Az USA elnökválasztás döntés előkészítése hosszú folyamat és két-három évig is eltart, míg a helyi (ön)jelöltekből egy elég bonyolult jelöltállítási procedúra során kiválik a két nagy párt egy-egy jelöltje, hogy a kampányban megmérkőzzenek az elnökségért. Maga a döntés általában maximum egy nap alatt (november második keddje pl. 2016. november 8.) lezajlik.
  • A Pápaválasztás döntéselőkésztése maximum 20 napig tart (ugyanis legkésőbb ennyivel a pápa halála után kell összehívni a konklávét) és aztán a döntés akár napokig is elhúzódhat, míg a Sixtusi Kápolna kéményéből, felszáll a fehér füst. Itt magát a választás menetét szabályozza az egyházjog, pl. olyan részletességgel, hogy milyen eredmények után egy-egy nap hány választási fordulót kell tartani.